
AGENDA ITEM 9vi 

 
Item 9 - Question Time 

 
To the Chair of the Environment, Development & Infrastructure Committee 
 
“Across the Highlands there are many pavements and roads which have a very 
undulating and dangerous surface due to tree roots. Can you tell me what the 
minimum distance is that a tree must be planted from a pavement if it is part of a 
planning application?” 

 

Response to Mr G Cruickshank  

Roads (Scotland) Act 1984 s92 

92 Restriction on planting of trees etc. near carriageway. 

(1)No tree or shrub planted in accordance with section 51 of this Act shall be planted 
within 5 metres of the edge of a made-up carriageway without the roads authority’s 
consent which shall not be unreasonably withheld. 

(2)If a tree or shrub is planted in contravention of this section, the roads authority 
may, by notice served either on the owner or on the occupier of the land in which the 
tree or shrub is planted, require him to remove it within 28 days from the date of the 
service of the notice. 

(3)A person who fails to comply with a notice given under subsection (2) above 
commits an offence. 

(4)In this section, “made-up carriageway” means a carriageway, or part thereof, 
which has been metalled or in any way provided with a surface suitable for the 
passage of vehicles. 

 

 

 


